'Sanayinin kalifiye eleman ihtiyacını bu okul karşılayacak'

'Sanayinin kalifiye eleman ihtiyacını bu okul karşılayacak'

Van Organize Sanayi Bölgesi’nde (Van OSB), “Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji”nin temeli atıldı. Açılışta konuşan Van Valisi ve Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu, “Bilhassa yeni yapılan okullarla ilgili olarak ekonomik durumu iyi olan işadamlarımıza ihtiyacımız var. İşadamlarımızı Van’da okul yapmaya davet ediyoruz.” dedi. Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Organize Sanayi Bölgesi, Küçük Sanayi Sitesi ve Tekstil Kentin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmek için böyle bir okul yapıldığını söyledi.

Van OSB’de, dün, “Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji”nin temeli atıldı. Temel atma törenine Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, bazı oda, dernek ve sendika başkanları ile iş adamları katıldı. 

 

KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI
Açılışta konuşan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ildeki sanayi kuruluşlarının kalifiye eleman ihtiyacı gözetilerek okulun yapımına başlandığını belirterek, şunları söyledi: 
“Ülkenin en genç nüfusuna sahip ilimizde işsizlik ciddi boyutlardadır. Değişime ve gelişime ayak uydurabilmek için, aynı hızla meslek ve teknik eğitime olan bakış açısında da esaslı bir revizyona ihtiyaç vardır. Teknik meslek okulları kendine güvenen, zamanı iyi yöneten, programlı yaşayan, kendi potansiyellerini keşfedebilen, problem çözen ve ekip çalışması yapabilen gençler yaratır. İlimiz ve bölgemizdeki sanayici, imalatçı ve üreticilerin büyük sıkıntı yaşadıkları nitelikli, kalifiye, becerikli ve ara eleman ihtiyacını ancak teknik ve mesleki eğitimi veren kurumlarla çözeriz. Organize Sanayi Bölgemizin, Küçük Sanayi Sitemizin ve Tekstil Kentimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmek için böyle bir teknik okul ihtiyacı hâsıl olmuştu. Bizler de bütün bunları göz önünde bulundurarak Organize Sanayi Bölgemize, yerel aktörlerimizle beraber böyle bir okul yapmaya karar verdik.”

 

TEKNİK BİLGİLER 
Aslan, kolejle ilgili teknik bilgileri de şöyle aktardı:
“Eğitim kurumumuz yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde, 8 bin metrekare kapalı alanı, 45 derslik ve 10 atölye, laboratuar, yemekhane, konferans salonu, kültürel ve spor alanlarından oluşan bir komplekstir. Tahmini yatırım değeri 13 milyon TL olan okulumuzda yaklaşık bin 520 öğrenci eğitim görecektir. Okulumuzda idareci, öğretmen ve hizmetlilerden oluşacak 150 kişilik bir istihdam hedeflenmektedir. 2018-2019 Eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi hedeflenen kolejimizde 1-Bilişim ve endüstriyel otomasyon, 2-Elektrik elektronik teknolojisi 3- Kimya teknolojisi, 4-Gıda teknolojisi alanlarında eğitim verilecektir. İlimiz de  ve bölgemizde oluşacak ihtiyaçlara göre yeni dallar açılacaktır. Bu eğitim süreçlerinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bir iş birliği protokolü imzalamışlardır. Bu protokolde OSB’lerde arsa tahsisi, vergi muafiyetleri, sigorta muafiyetleri gibi destekler söz konusudur. Okulumuza kayıtlı bütün öğrencilerin eğitimöğretim ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda eğitim gören bütün öğrenciler okulumuzda eğitim gördükleri süre boyunca sigortalanmaktadırlar.” 

 

"EĞİTİM KONUSU, BENİM İÇİN HER ZAMAN BİRİNCİ SIRADA YER ALIR"
Daha sonra konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, iş adamlarına çağrıda bulunarak yeni okullar yapmalarını istedi.
Devletin bunun için imkanlarının olduğunu ancak iş çevrelerinin katkısının hız konusunda etkili olacağını ifade eden Zorluoğlu, şunları söyledi:
“Eğitim konusu benim için her zaman birinci sırada yer alır. Çünkü bu şehir çok genç bir nüfusa sahip. O nedenle eğitime daha fazla zaman ve kaynak ayırmalıyız. Eğitim konusunda bizim hedeflerimiz var, bunu hep söylüyorum. Üç tane temel hedefimiz var, okuryazarlık kursu ile bu dörde çıktı. Hedeflerimizden ikincisi tam gün eğitime geçmektir. Bunun için ilave 2 bin derslik lazım, bunu sağlayıp 2020’ye kadar tam gün eğitime geçeceğiz. Bir başka hedef okullaşma oranının artırılmasıdır. Bu alanda biraz daha çabaya ihtiyacımız var. Dördüncü hedefimiz de akademik başarıyı artırmaktır. Van üniversite sınavlarında ve diğer sınavlarda hak ettiği yerde değil. Van’ın yeri 72’li sıralar değil, inşallah hep birlikte 40’lı, 50’li sıralara çekeceğiz. Burada işadamlarımızdan da istirhamımız özellikle eğitim konusunda destek olsunlar. Bilhassa yeni yapılan okullarla ilgili olarak ekonomik durumu iyi olan işadamlarımıza ihtiyacımız var. İşadamlarımızı Van’da okul yapmaya davet ediyoruz.”

 

VAN’IN İŞİNİ VANLI GÖRSÜN
Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji’ni yapmak için dışarıdan talepler geldiğini ancak Vanlı iş çevresini gözettikleri için buna izin vermediklerini belirten Zorluoğlu, şöyle dedi: 
“Buradaki bu tesis, bu özel okul, ismi özel, esasında resmi bir okul, bizim okulumuz. Önemli bir eksikliği giderecek. Dışarıdan bu okulu yapmak için çok talepler oldu. Ama biz bunlara geçit vermedik. Dedik ki bu okulu yapacaksa OSB, buradaki işadamları yapmalıdırlar. Geldiğimiz noktada iki eğitimle uğraşan firma bir de OSB’de iş yapan 13 işadamımız bir araya geldiler, birlik beraberlik örneği gösterdiler, bu hizmeti başlattılar. Başta Mehmet başkan olmak üzere bu işte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 2018-2019 eğitim dönemine yetiştirilecek. Sadece OSB’ye değil, küçük sanayiye de kalifiye eleman yetiştirecek. Çok büyük bir okul... 1500’ün üzerinde öğrenci aynı anda burada eğitim görecek, inşallah ilimizin bölgemizin sanayiye de çok büyük bir katma değer sağlayacak. İlimiz için, bölgemiz için hayırlı uğurlu olsun.” 
Yapılan konuşmaların ardından butona basılarak kolejin temel kısmına harç döküldü.