Van OSB’de demiryolu heyecanı

Van OSB’de demiryolu heyecanı

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, bir ay önce ön protokolünü yaptıkları 17 kilometrelik demiryolu için Malatya Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü tarafından 80 Milyon TL ödenek ayrıldığını söyledi.

OSB’nin önemli eksiklerinden birini, tren yolunun olmaması oluşturuyordu. Konu ile ilgili açıklama yapan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Anzak Kalesi ile OSB 3. Etap arasında yer alan 17 kilometrelik tren yolu için uzun süredir ilgili kurumlarla ve yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

"80 MİLYON TL HAZIR"
Bir ay önce yaptıkları ön protokol ardından Malatya Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü tarafından demiryolu için ödenek ayrıldığını belirten Bozkurt, şu bilgileri verdi:
“Bu 3-4 yıldır sürdürülen bir çalışmaydı. Hem Lojistik Merkez için hem de OSB’ye tren yolunun girmesi için. Tren istasyonunun yerini tahsis ettik. Yük kapasitemizi verdik. Şu anda 80 milyon TL ödenek ayrılmış durumda. Bu sene içinde gerçekleşmesini bekliyoruz. İklim şartları el verirse bu sene bitecek. Yeni çevre yoluna da çok yakındır. Bu adım, OSB’nin gelişmesi için büyük bir adımdır.”

 

1 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
İhracatta Van için 1 Milyar Dolar hedef konulduğunu, ancak bu hedefin çok uzağında rakamlar ortaya çıktığını ifade eden Bozkurt, OSB’ye girecek tren yolunun bu hedef için de büyük bir adım olacağını söyledi.
Verilere göre Van’ın 1 Milyar Dolar hedefinin çok uzağında olduğunu ifade eden Bozkurt, “TÜİK verilerine göre; Van’da 2016 yılı Nisan ayında 2,6 Milyon Dolar ihracat, 6,4 Milyon Dolar ithalat gerçekleşti. 2017 Nisan ayında İse 4,9 Milyon Dolar ihracat, 6,1 Milyon Dolar ithalat gerçekleşti. Van’ın 2017 yılı Nisan ayında en çok ihracat yaptığı beş ülke arasında ilk sırayı 1 milyon 993 bin Dolar ile İran alıyor. Peki, bu yeterli mi, tabi ki hayır, 2023 sınır kentleri Van ihracat hedefinin (1 Milyar Dolar) hala çok uzağındayız.” diye konuştu.

 

NELER YAPMALI?
Van’da 1 Milyar Dolar hedefine ulaşmak için atılması gereken başka adımların da olduğunu belirten Bozkurt, bu adımları şöyle dile getirdi:
“1 Milyar dolar hedefine ulaşmak için yatırım altyapısını tamamlamak lazım. Bu anlamda kara, hava ve demiryolu ulaşımı önemlidir. Lojistik üs olmalı. Cazibe Merkezleri hayata geçmeli. Buradaki eksikleri gidermek gerekiyor. Kapkıköy-Razi yolu tamamlanmalıdır. Van-Şırnak karayolu tamamlanmalı, Irak ve Suriye’ye erişim sağlanmalı. Ermenistan ve Azerbaycan’a da ihracat yapmak gerekiyor.  İş çevrelerinin iştahını kabartan çalışmalar, iyileştirmeler yapmak gerekiyor. Yoksa gecikmeler iş çevrelerini giderek soğutur. Bunlar olursa bu hedefe ulaşmak mümkün, yoksa bu şartlarda çok zor.”