: BOZKURT’TAN OSB SEÇİMLERİ İÇİN FLAŞ AÇIKLAMALAR

BOZKURT’TAN OSB SEÇİMLERİ İÇİN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Yıl sonunda yapılacak olan oda ve borsa seçimleri öncesinde bir önemli seçim de Temmuz’da gerçekleşiyor.

OSB’de seçim zamanı geldi çattı. Haftalardır kulislerin konusu olan OSB’de saflar da isimler de netleşmeye başladı. İki yılı aşkın süredir kentin sanayisine başkanlık eden Şemsettin Bozkurt, yeniden sanayicinin desteğini almak için adaylığını açıkladı. Bozkurt’un karşısında hem bir önceki dönem bayrağı devreden gruplar hem de yeni isimler var. Üstelik bu isimlerin bir kısmı da onunla yol yürüyüp şimdi farklı gruplarda seçim çalışması yapıyor. Seçim yarışının böyle kızıştığı bir dönemde OSB başkanı seçime dair ilk kez sert ve çarpıcı mesajlar verdi. OSB esnafı ile iftar yemeğinde bir araya gelen Başkan Bozkurt, önemli mesajlar paylaşırken yalnız bırakıldığına sık sık dikkat çekti. “Tecrübe kazandım, Van’ın hizmetkarlığını yapmak istiyorum.” Diyen Bozkurt, OSB’de yol yürümeye kararlı. Tepki gösterdiği bir diğer konu ise OSB seçimlerine dışardan müdahale. Konuyla ilgili o tepkisini de şöyle dile getirdi: “Bizim ailemizden bile fazla vakit geçirdiğimiz bu arkadaşlarımız dışarıdan müdahalelerle organizenin yıpratılmasına müsaade etmemeliyiz.” Dedi.

 

Van Organize Sanayi Bölgesi’nin (Van OSB) seçimlerine kısa bir süre kala Van OSB Başkan ve Yönetimi sanayiciler ile bir araya geldi. Sanayiciler ile iftar programında bir araya gelen Bozkurt’un davetine AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de icabet etti. Bu yıl yapılacak olan OSB seçimlerinin genel itibariyle konuşulduğu toplantı bir konuşma yapan Van OSB Başkanı Şemsettin bozkurt, seçimlerin 22 Temmuz’da yapılacağını söyledi. Bozkurt adaylığını, “Bir ay içerisinde yüzde doksanınızın kapısını çaldım. Beni tekrar istiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Benim gurubum dış müdahalelerle birlikte beni yalnız bıraktı. Arkamdan gelmediler. Siz beni istiyorsanız ben devam ederim, beni istemiyorsanız çıkıp boşu boşuna kendimi harcatmayayım. Yüzde doksanından olumlu tepki aldığım için bugün buradayım.” Sözleri ile açıkladı.

 

22 TEMMUZ’DA SANDIK BAŞINA

Başkan Bozkurt yaptığı konuşmada ilk olarak seçim tarihi ile ilgili bilgi verdi. Bozkurt şöyle konuştu: “Van OSB olarak biz iki yıldır görevdeyiz. Bu iki yıl içerisinde Van Organize Sanayi Bölgesi’nde geçirdiğimiz süreyi evimizde geçirmedik. Bazen erken saatlerde bazen de geç saatlere kadar çalışarak geçirdik. Biz neredeyse görevimizin sonlarına doğru geldik. Kısa bir süre önce yönetim kurulumuz bir karar aldı. Bakanlık mevzuatı gereği iki yılda bir yapılan seçimlerimizin tarihini belirledik. 22 Temmuz tarihinde yeni yönetimimizi belirlemek üzere sandık başına gideceğiz. İsterdik ki mevcut yönetimimizle yolumuza devam edelim. 6 ay öncesinde kendilerine söylemiştim. Edindiğimiz bilgi ve birikim, tecrübe ile hükümetimizle edindiğimiz bürokratik çevrelerle yakaladığımız güçlü ilişkiyi devam ettirmekti temennim. Benim isteğim bu yönlüydü. Kendilerine de bunu açıklamıştım. Yönetimimiz devam etsin istedik. Bana size son bir ay kala kararımızı bildireceğiz dediler. Ben son bir ay kala sürenin kısa olduğunu söyledi ama olumlu bir yanıt alamadım kendilerinden.”

 

“KENDİMİ SORUMLU HİSSETİM”

Yapılan seçim çalışmalarıyla ilgili konuşan Bozkurt, “Bizim yönetimimizden bazı arkadaşlar çalışmaya başladır. Allah hayırlı uğurlu etsin. Bizim çalışma arkadaşlarımızdı, komşularımızdı. Ben kendimi gerçekten sorumlu htim. Ben OSB koltuğunda gerçekten şeref buldum. OSB koltuğunu da şereflendirdiğimiz düşünüyorum. Onun için edinmiş olduğum bilgi, birikim ve tecrübeye yüzümü sırtımı dönerek vazgeçme fikrini gösteremezdim. Ben Organize Sanayi Bölgesine ülkemizin üretimiyle alakalı çok büyük bir hassasiyetim var. Hiçbir beklenti ve koşul öne sürmeden arkadaşlarıma bu görevin devam ettirme taraftarıyım. Ancak şu saate kadar bana kararlarını bildirmediler. Kararlarının ne olduğunu bilmiyorum. Ancak iki tane gurup çıktı, daha sonra bu iki gurup birleşti ve şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunlarda bizim arkadaşlarımız, bir sıkıntı yok.” Şeklinde konuştu.

 

BOZKURT: HAZMEDEMİYORUM

Yaşadığı üzüntüyü de dile getiren Bozkurt “Beni en çokta bu yaralıyor” dedi. Bozkurt şunları kaydetti: “Bizim ailemizden bile fazla vakit geçirdiğimiz bu arkadaşlarımız dışarıdan müdahalelerle organizenin yıpratılmasına müsaade etmemeliyiz. Hiçbir şekilde organizeye yolu düşmeyen, organizenin sorunlarına hâkim olmayan, kentin bütün STK’larını teslim almaya çalışanlara biz müsaade etmemeliyiz. Ben bu duyarlılıkla ve hassasiyetle işe yaklaşıyorum. Kente hiçbir katkısı olmayan, kentin ticaretinden ve sanayisinden başka her şeyle uğraşan kurumun yönetim kuruluyla birlikte OSB’mizden çıkmamasından hazmedemiyorum. Beni yaralayan en büyük şey de arkadaşlarımızın bu guruplarla hareket etmesi ve bu guruplara tevessül etmesidir. Organizeyi bu süratle dış müdahalelere açık hale getirmesi beni ziyadesiyle üzüyor.”

 

“GURUBUM BENİ YALNIZ BIRAKTI”

Grubunun kendisini yalnız bıraktığını dile getiren Bozkurt, “Elbette benim eksiğim olmuştur. Koşturmaktan dolayı fırsatım olmamış olabilir. Değerli vekilim burada kendisi iyi biliyor. Ben her şeyi organize için yaptım. Ben hiçbir karşılık beklemedim. Benim derdim Van’ın kalkınması ve üretime dayalı bir modele kavuşturmak. Bürokrasiyi çok iyi tanıdım. İşlerin nasıl koşturulduğunu, projelerin nasıl oluşturulduğuyla ilgili ciddi bilgi, birikim ve tecrübe edindim. Bir ay içerisinde yüzde doksanınızın kapısını çaldım. Beni tekrar istiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Benim gurubum dış müdahalelerle birlikte beni yalnız bıraktı. Arkamdan gelmediler. Siz beni istiyorsanız ben devam ederim, beni istemiyorsanız çıkıp boşu boşuna kendimi harcatmayayım. Yüzde doksanından olumlu tepki aldığım için bugün buradayım. Bu iftar programını da OSB adına ben şahsım olarak düzenliyorum. Gelenekselleşen bir yemeğin bile lafı oldu. Bu yüzden her şeyi doğru okumamız lazım ve elimizi vicdanımıza koymamız lazım.” Dedi.

 

BOZKURT: HATALARIMI AFFETMENİZİ İSTİYORUM

Hataları için af isteyen Bozkurt şöyle devam etti: “20 yıl içerisinde Van Organize ve Sanayi Bölgesinde hangi ilişkiler yakalandı, hangi icraatlar yapıldı buna bakmamız lazım. Kimin ne düşündüğü neye inandığı bizi kesinlikle ilgilendirmez. Ben Van OSB’ye seçildiğim günden itibaren bütün arkadaşlarıma söz verdim. Dedim ki hiçbir siyasi partinin arka bahçesi gibi davranmayacağım. Merkezi hükümetten ve bürokrasiden, yere yönetimlerden gelecek olan proje, kaynak, finansla canla başla çalışacağım dedim. Benim hatalarım olabilir. Hatalarımı affetmenizi, yaptığım ve ortaya çıkardığım değerleri de takdir etmenizi, beni motive etmenizi diliyorum. Yeni dönemde genç dinamik bir oluşum içerisinde olacağız. Ben yönetimde olduğum süreçte edindiğim bilgi ve birikimi bu genç ve dinamik arkadaşlara devretmek istiyorum.”

 

YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Van Organize ve Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt, yaptığı konuşmanın ardından 2 yıllık süreçte yaptıkları çalışmaları anlattı. Bozkurt, “3’üncü etapta boş olan parsellere yatırımcı kazandırdık. 15 tane yapı ruhsatı verdik. 20 yılda Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık yüzde 60 tapu verildi. 2 yıl içerisinde de yüzde 30 tapu verildi. 24 iş yeri açma ruhsatı verdik ve 24 tapu verdik. Bunlar 20 yıldır bekleyen sorunlardı. Örneğin Gökçenay büyük problemlerle 50 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı fakat yatırımlarının hiçbir statüsü yoktu. Yani yapı ruhsatı yoktu. Allaha şükür bu sorunları hallettik. Metrekaresi 50 TL olan rayiç bedellerini 250 TL’ye çıkardık. 1.2. ve 3. Etaplardaki cadde ve sokaklara yol ve yönlendirme tabelaları kurduk. OSB’ye let ışıklarla giriş tagı kurduk. Bir adet profesyonel çöp aracı, bir adet vakumlu yol süpürme aracı aldık. Van Büyükşehir Belediyesi kapımıza çöp konteyneri koydu. 20 yıldır çöp konteyneri yoktu çünkü kapımızda.” İfade etti.

 

EN BÜYÜK KAZANIMLARDAN BİRİ YATIRIMCILAR

20 yılında ardından OSB’ye toplu taşıma araçlarının girdiğini söyleyen Bozkurt şunları söyledi: “Fuar ve kongre merkezimizin yüzde 90 işlerini tamamladık. Teksilkent kompleksimizin ikmal işi ihalelerini yaparak çalışmaları tamamladık. Teksilkent atık su kanalizasyon şebekesini projelendirdik ve inşaat yapım işlerini tamamladık. İş-Kur’dan iş başı eğitimi ile OSB’mize 3 personel kazandırdık. Teknik kadromuzu güçlendirerek bir mimar ve bir inşaat mühendisi aldık işe. Dördüncü etabımızın yapım işini 19 Kasım 2015 tarihinde projelerini onaylattırarak, ihalesini yaptırdık. Şu anda yüzde 70 seviyelerinde Alman yatırımcımıza ve MDF firmamıza 8’inci ayın sonlarına doğru arsası hazır 23 tane parselimizi onlara ve sanayicilerimize dağıtacağız. 4. Etap elektrik çalışmalarını yaptık. 2017 yılı içerisinde inşallah bu çalışmalar tamamlanacak. OSB olarak dergimizi çıkardık.”

 

BOZKURT: HER DAVETE KATILDIK

OSB Teknik Meslek Lisesi için fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bozkurt, “VEPSAŞ elektrik hattı kamulaştırma bedeli olarak yıllardır sürdürülen mahkemeden uzlaşma sağlandı. Ve 460 bin TL bütçemize gelir kazandırdık. 3. Etabın yollarının onarımı için start verdik. OSB binamızın projelerini hazırladık ve bu yıl içerisinde bitirilmesini umut ediyoruz. Endüstriyel arıtma tesisi için de fizibilite çalışmalarını başlattık. 4. Etapta güneş enerjisiyle ilgili 3 megavatlık elektrik üretimi için projeler hazırlandı. Herkesin içinde büyük emekleri olan tren iltisak hattı için proje çalışmaları yaptık. Tüm kurumlarla işbirliği halinde olduk. Her davete icabet ettik. Yurt dışınca ve yurt içinde birçok programa dâhil olduk ve sorunları dile getirdik.” Dedi.

 

BİR BUÇUK MİLYARLIK YATIRIM TALEBİ

Cazibe merkezleri kapsamında yapılan desteklerle ilgili de konuşan Bozkurt şöyle devam etti: “1 milyon 289 bin 29 lira kredi ödedik ve bu kredide kesinlikle borçlanmaya gitmedik. Wilco ve Ayda gurup ile Van OSB’de 50 milyon avroluk yatırım için ön anlaşma yapıldı ve arsa tahsisi yapıldı. Mersin ve İstanbul’da yatırımları bulunan Kaptanoğlu Plastik Van’da 20 milyonluk yatırım yapmak istiyor. Alman iş makinası üreticisi Atlas makine Van’da 50 bin metrekare alana bir fabrika kurmak istiyor. Cazibe merkezleri kapsamında toplamda bir buçuk milyar TL’lik yatırım talebi gerçekleşti.”

 

NEDEN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

Bozkurt son olarak, “Neden ben yeniden OSB’ye adayım, niye ben tek başıma kaldım, neden genç bir yönetim istiyorum derseniz, biz ciddi bir tecrübe kazandık. Ben kazandığım bu tecrübe ile tekrardan sizin ve Van’ın hizmetkârlığını yapmak istiyorum. Cazibe merkezleri kapsamında ciddi bir rol aldık. Kentte, yurt içinde ve yurt dışında ciddi katkılarımız oldu. 5. Etaba yatırımcı kazandırmak istiyoruz. İhracat potansiyelini yükseltmek için timin belirlediği bir milyar dolarlık 2023 hedefine ulaşmak istiyoruz. OSB etrafında güvenlik için çevre duvarının örülmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.